NMMU manifestacija

Noć mladog maslinovog ulja – Kaštela je manifestacija koja se održala 2015., 2017. i 2020. godine u organizaciji Udruge maslinara Kaštela „Mastrinka“, u suradnji s partnerima. Glavni cilj događanja je potaknuti maslinare da teže izvrsnosti kako bi maslinovo ulje sa ovog područja postalo još konkurentnije na domaćem, ali i na međunarodnom tržištu. U sklopu manifestacije 2017. predstavili smo jedinstvenu aplikaciju za kušanje maslinovog ulja mOlivO, pomoću koje su svi posjetitelji mogli testirati svoja osjetila i usporediti dobivene rezultate sa rezultatima panela profesionalnih kušača maslinovog ulja. Aplikacija je dala uvid u način ocjenjivanja maslinovog ulja.

 Od 2020. manifestacija je natjecateljskog karaktera te nastavlja promicati izvrsnost i tradiciju maslinarstva na prostoru Splitsko-dalmatinske županije, ali i šire. Uključuje kemijsku i organoleptičku analizu maslinovog ulja uz predavanje o načinu ocjenjivanja maslinovih ulja, degustaciju maslinovog ulja, večeru i prigodni kulturni program za sudionike.

U sklopu manifestacije maslinari mogu napraviti analizu ulja po povoljnim cijenama, a najbolji su nagrađeni. Broj sudionika konstantno raste, a do sada je manifestacija bila popraćena u lokalnim medijima (na portalima, radio i TV postajama), u stručnim časopisima (Maslina, Maslinar) te u stručnim TV emisijama. Naravno, sve je to bilo moguće realizirati zahvaljujući donatorima koji podržavaju ovu manifestaciju: Zračna luka SplitDAMORSJEME, Grafika Kaštela, VITI i drugi. Izvještaje sa manifestacija kao i galerije možete pronaći u nastavku.

Šampionska titula pripala Mati Barunu

Maslinovo ulje Bogdana Pense najzdravije na ovogodišnjoj noći mladog maslinovog ulja Kaštela 2017

Najbolje mlado ulje je iz sućuraćkih Gajina i Dragočeva