Aktivna i kvalitetna starost

NZRCD u boji

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Sadržaj podstranice isključiva je odgovornost Udruge maslinara Kaštela “Mastrinka”.

PREDSTAVLJEN PROJEKT AKTIVNA I KVALITETNA STAROST MEĐU ČLANOVIMA UMK MASTRINKA

U sklopu Redovne Izborne Skupštine Udruge maslinara Kaštela Mastrinka, 10. veljače 2021. članovima Udruge predstavljen je projekt Aktivna i kvalitetna starost, čiji je Prijavitelj Udruga “MI” – Split, a osim UMK Mastrinke partneri na projektu su Udruga Sv. Jeronim, Udruga Vita PLUS, Gradsko društvo Crvenog Križa Solin te Gradovi Split, Kaštela i Solin.

Projekt se provodi od 1. lipnja 2020. do 01. lipnja 2022. godine. Udruga maslinara Kaštela Mastrinka, uz sudjelovanje na partnerskim aktivnostima i promociju projketa, u sklopu projekta održat će Tečaj maslinarstva, Tečaj kulinarstva te organizirati manifestaciju Jedimo zdravo.

Umirovljenici zainteresirani za sudjelovanje na besplatnim aktivnostima u sklopu ovog projekta, na području Kaštela mogu se javiti gospođi Bernardi iz Udruge Sv. Jeronim na telefon 021/495-961 radi predbilježbe.

Uvjet za sudjelovanje je status umirovljenika, koji se potvrđuje prilaganjem sljedeće dokumentacije:

  • kopija osobne iskaznice,
  • preslika rješenja o mirovini,
  • i/ili odrezak od mirovine odnosno istovjetni dokumenti pod nazivima (ovisno o banci) “Obavijest o mirovinskim primanjima”, “Obavijest o mirovinskim i invalidskim primanjima”, “Obavijest o mirovini” i sl. 

Najavljeni su Tečaj fotografije i edukacije za “Domaćina” u kulturnim institucijama, a predstavljen je i raspored aktivnosti za veljaču. Sve aktivnosti možete pratiti na stranici www.seniori.hr .

Prezentaciju s predstavljanja s pregledom planiranih aktivnosti u nadolazećem periodu možete preuzeti na poveznici Predstavljanje.

ODRŽAN PRVI RADNI SASTANAK PARTNERA I POTPISANI SPORAZUMI O PARTNERSTVU U PROVEDBI PROJEKTA "AKTIVNA I KVALITETNA STAROST"

Zajednički projekt “Aktivna i kreativna starost” financiran bespovratnim sredstvima ESF u okviru poziva Pridruži se – Aktivni u mirovini, počeo je s provedbom u partnerstvu Udruge “MI”- Split kao nositelja te udruga Sveti Jeronim i Udruga maslinara Mastrinka iz Kaštela, Udruge Vita plus iz Splita, Gradskog društva Crvenog križa Solin te Gradova Splita, Kaštela i Solina.

Uočavajući da je problem starenja stanovništva i nepovoljnih demografskih trendova prisutan je u većini zemalja članica Europske unije, pa tako i u Republici Hrvatskoj, tijekom sljedeća 24 mjeseca kroz projekt će se jačati sposobnost organizacija civilnog društva za unaprjeđenje mogućnosti aktivnog uključivanja i socijalne uključenosti umirovljenika u Splitu, Kaštelima, Podstrani i Solinu.

Promovirajući koncept aktivnog starenja, na razine zemalja članica EU, javne politike se sve više usmjeravaju stvaranju uvjeta u kojima će umirovljenici moći učinkovito prakticirati svoja prava na zdravlje (smanjujući pritom troškove zdravstvene i socijalne skrbi), pravo na duži ostanak u zapošljavanju te pravo na aktivno sudjelovanje u društvenom i političkom životu. Jedna od mjera je i mirovinska reforma koja je na snazi od siječnja 2019., a omogućava umirovljenicima povratak na tržište rada. Kroz projekt će se za 300 umirovljenika provoditi mnogobrojne besplatne aktivnosti sa svrhom unaprjeđenja zdravlja, očuvanja funkcionalne i radne sposobnosti, osjećaja vrijednosti, smanjenju usamljenosti, kao što su kreativne i kulinarske radionice, zdravstveno savjetovanje, rekreativna gimnastika i fizikalne vježbe, razni zabavni sadržaji, ali i tečajevi cjeloživotnog obrazovanja…

Projekt razvija 4 inovativna programa u području volontiranja i povratka umirovljenika na tržište rada u kulturi i turizmu. Podlogu za razvoj Lokalnih smjernica za uključivanje umirovljenika u život zajednice dat će razna stručna i znanstvena istraživanja koja će se provesti na području 4 grada.

Prvi radni sastanak partnera te potpisivanje Sporazuma o partnerstvu organiziran je s ciljem što kvalitetnije pripreme i provedbe projektnih aktivnosti koje će se odvijati sljedeća 24 mjeseca, do kraja svibnja 2022. godine. Projekt je ukupne vrijednosti 1.918 089,61 kuna. Od toga 85 % iz Europskog socijalnog fonda, a 15% državnog proračuna.

Više o aktivnostima projekta bit će dostupno putem www.seniori.hr.

Objave

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

KULINARSKA RADIONICA - HLADNA RIBLJA PREDJELA

Pripreme za nove kulinarske radionice su u tijeku, a u međuvremenu pročitajte i pogledajte što su sudionici mogli naučiti pripremati na prethodnoj radionici koju smo organizirali.

Udruga maslinara Kaštela „Mastrinka“ u sklopu projekta „Aktivna i kvalitetna starost“ održala je kulinarsku radionicu na temu “Hladna riblja predjela” pod vodstvom koga Tomislava Zoke. Radionica je održana u svibnju u Dvorcu Rušinac u Kaštel Lukšiću kao dio Tečaja kulinarstva namijenjenog umirovljenicima, uz poštivanje epidemioloških mjera.

Kogo Tomislav Zoko sudionicima je demonstrirao pripremu tatara od mola i palamide, tatara od kozica, pripremu mariniranih kozica, salate od cikle i celera, lažnog aioli umaka te neočekivanog deserta u obliku jagoda s acceto balsamicom, vanillinim šećerom i s par kapi maslinovog ulja. I ovaj put sudionici su imali brojna pitanja i zainteresirano su sudjelovali u nezaobilaznoj razmjeni iskustava, a kogo Zoko im je objasnio i kako mogu pripremiti i koristiti dehidrirane masline kao začin u pripremi jela.

Projekt “Aktivna i kvalitetna starost” započeo je u lipnju 2020. i provodit će se do lipnja 2022.. Nositelj projekta je: Udruga “MI” – Split, a partneri su: gradovi Split, Solin i Kaštela, Udruga Sveti Jeronim, Gradsko društvo Crvenog križa Solin, Udruga maslinara Kaštela “Mastrinka” te Udruga Vita PLUS – udruga za palijativnu skrb. Kroz projekt je planirano uključivanje 350 umirovljenika iz Splita, Solina, Kaštela i Podstrane.
Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.918.089,61 kuna, bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda (85 posto) i iz državnog proračuna (15 posto).

Foto: ©PSG
#projekti #aktivnaikvalitetnastarost #umkmastrinka
... See MoreSee Less

KULINARSKA RADIONICA - HLADNA RIBLJA PREDJELA  Pripreme za nove kulinarske radionice su u tijeku, a u međuvremenu pročitajte i pogledajte što su sudionici mogli naučiti pripremati na prethodnoj radionici koju smo organizirali.  Udruga maslinara Kaštela „Mastrinka“ u sklopu projekta „Aktivna i kvalitetna starost“ održala je kulinarsku radionicu na temu “Hladna riblja predjela” pod vodstvom koga Tomislava Zoke. Radionica je održana u svibnju u Dvorcu Rušinac u Kaštel Lukšiću kao dio Tečaja kulinarstva namijenjenog umirovljenicima, uz poštivanje epidemioloških mjera.  Kogo Tomislav Zoko sudionicima je demonstrirao pripremu tatara od mola i palamide, tatara od kozica, pripremu mariniranih kozica, salate od cikle i celera, lažnog aioli umaka te neočekivanog deserta u obliku jagoda s acceto balsamicom, vanillinim šećerom i s par kapi maslinovog ulja. I ovaj put sudionici su imali brojna pitanja i zainteresirano su sudjelovali u nezaobilaznoj razmjeni iskustava, a kogo Zoko im je objasnio i kako mogu pripremiti i koristiti dehidrirane masline kao začin u pripremi jela.  Projekt “Aktivna i kvalitetna starost” započeo je u lipnju 2020. i provodit će se do lipnja 2022.. Nositelj projekta je: Udruga “MI” – Split, a partneri su: gradovi Split, Solin i Kaštela, Udruga Sveti Jeronim, Gradsko društvo Crvenog križa Solin, Udruga maslinara Kaštela “Mastrinka” te Udruga Vita PLUS – udruga za palijativnu skrb. Kroz projekt je planirano uključivanje 350 umirovljenika iz Splita, Solina, Kaštela i Podstrane.
Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.918.089,61 kuna, bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda (85 posto) i iz državnog proračuna (15 posto).  Foto: ©PSG
#projekti #aktivnaikvalitetnastarost #umkmastrinka

3 months ago

Udruga maslinara Kaštela Mastrinka

PRIMJENA ZNANJA STEČENOG NA TEČAJU MASLINARSTVA

Danas nas je razveselila poruka jednog od sudionika predavanja i radionice “Promjena sortne strukture i cijepljenje maslina” koju je dr. sc. Tatjana Klepo održala u sklopu projekta "Aktivna i kvalitetna starost" u travnju za umirovljenike i ostale zainteresirane.

Kaže gospodin:
“Postovani, nakon radionice u travnju, o navrtanju evo i prvog pupa. … Ne mogu opisati koji je to lijep osjećaj, u mojoj 61. godini. Ovo je leccino na oblicu.”

Iznimno nam je drago što su naši polaznici usvojili nova znanja i što ih uspješno primjenjuju u svojim maslinicima.

#umkmastrinka #projekti #aktivnaikvalitetnastarost
... See MoreSee Less

PRIMJENA ZNANJA STEČENOG NA TEČAJU MASLINARSTVA  Danas nas je razveselila poruka jednog od sudionika predavanja i radionice “Promjena sortne strukture i cijepljenje maslina” koju je dr. sc. Tatjana Klepo održala u sklopu projekta Aktivna i kvalitetna starost u travnju za umirovljenike i ostale zainteresirane.  Kaže gospodin:
“Postovani, nakon radionice u travnju, o navrtanju evo i prvog pupa. … Ne mogu opisati koji je to lijep osjećaj, u mojoj 61. godini. Ovo je leccino na oblicu.”  Iznimno nam je drago što su naši polaznici usvojili nova znanja i što ih uspješno primjenjuju u svojim maslinicima.  #umkmastrinka #projekti #aktivnaikvalitetnastarost

Hvala novinarima Kaštelanske kronike na prilogu o kulinarskoj radionici koju smo organizirali u sklopu projekta Aktivna i kvalitetna starost. Prilog možete pogledati u nastavku, a detaljni izvještaj slijedi uskoro.

👉 vimeo.com/553239799

#umkm #projekti #aktivnaikvalitetnastarost
... See MoreSee Less

Video image

Comment on Facebook

PRIJAVE ZA MASLINARSKU I KULINARSKU RADIONICU U ORGANIZACIJI UDRUGE MASLINARA KAŠTELA „MASTRINKA“

Udruga maslinara Kaštela „Mastrinka“ u sklopu projekta „Aktivna i kvalitetna starost“ organizira maslinarsku i kulinarsku radionicu za umirovljenike na području Kaštela. Kulinarska radionica održat će se u četvrtak, 13. svibnja u 10 sati u dvorcu Rušinac u Kaštel Lukšiću, pri čemu će kogo Tomislav Zoko demonstrirati pripremu ribljih hladnih predjela. Sudionici će imati priliku uz profesionalnog kuhara usvojiti znanja za pravilan odabir i kombinaciju namirnica, s naglaskom na jela sa zdravim autohtonim namirnicama Dalmacije.
Maslinarsku radionicu na temu „Najznačajnije bolesti i štetnici masline“ održat će dr. sc. Tatjana Klepo u petak, 14. svibnja u 15.30 sati u Srednjoj školi Braća Radić u Kaštelima, kao posljednji dio Tečaja maslinarstva.
S obzirom da bolesti i štetnici mogu značajno smanjiti prinos, a u pojedinim slučajevima dovesti i do potpunog sušenja stabla pravovremeno prepoznavanje štetnika iznimno je važno. Predavanje će obuhvatiti najznačajnije bolesti i štetnike masline, načine suzbijanja i preventivne mjere zaštite kao i pretraživanje baze sredstava za zaštitu bilja. Sudionicima će se pokazati simptomi različitih bolesti i štetnika te metode mehaničkog suzbijanja.
Broj sudionika je ograničen te je potrebno unaprijed se prijaviti za sudjelovanje na broj 095/851-5482 ili na mail mastrinka@mastrinka.hr. Sudjelovanje je besplatno no potrebno je priložiti kopiju osobne iskaznice i presliku rješenja o mirovini.

Projekt „Aktivna i kvalitetna starost“ započeo je u lipnju 2020. i provodit će se do lipnja 2022. Nositelj projekta je Udruga „MI“ – Split, a partneri su: Gradovi Split, Solin i Kaštela te Udruga Sveti Jeronim, Gradsko društvo Crvenog križa Solin, Udruga maslinara Kaštela „Mastrinka“ te Udruga Vita PLUS – udruga za palijativnu skrb. Kroz projekt je planirano uključivanje 350 umirovljenika iz Splita, Solina, Kaštela i Podstrane.
Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.918.089,61 kuna, bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda i iz državnog proračuna.

#umkmastrinka #projekti #aktivnaikvalitetnastarost
... See MoreSee Less

PRIJAVE ZA MASLINARSKU I KULINARSKU RADIONICU U ORGANIZACIJI UDRUGE MASLINARA KAŠTELA „MASTRINKA“  Udruga maslinara Kaštela „Mastrinka“ u sklopu projekta „Aktivna i kvalitetna starost“ organizira maslinarsku i kulinarsku radionicu za umirovljenike na području Kaštela. Kulinarska radionica  održat će se u četvrtak, 13. svibnja u 10 sati u dvorcu Rušinac u Kaštel Lukšiću, pri čemu će kogo Tomislav Zoko demonstrirati pripremu ribljih hladnih predjela. Sudionici će imati priliku uz profesionalnog kuhara usvojiti znanja za pravilan odabir i kombinaciju namirnica, s naglaskom na jela sa zdravim autohtonim namirnicama Dalmacije.
Maslinarsku radionicu na temu „Najznačajnije bolesti i štetnici masline“ održat će dr. sc. Tatjana Klepo u petak, 14. svibnja u 15.30 sati u Srednjoj školi Braća Radić u Kaštelima, kao posljednji dio Tečaja maslinarstva.
S obzirom da bolesti i štetnici mogu značajno smanjiti prinos, a u pojedinim slučajevima dovesti i do potpunog sušenja stabla pravovremeno prepoznavanje štetnika iznimno je važno. Predavanje će obuhvatiti najznačajnije bolesti i štetnike masline, načine suzbijanja i preventivne mjere zaštite kao i pretraživanje baze sredstava za zaštitu bilja. Sudionicima će se pokazati simptomi različitih bolesti i štetnika te metode mehaničkog suzbijanja.
Broj sudionika je ograničen te je potrebno unaprijed se prijaviti za sudjelovanje na broj 095/851-5482 ili na mail mastrinka@mastrinka.hr. Sudjelovanje je besplatno no potrebno je priložiti kopiju osobne iskaznice i presliku rješenja o mirovini.  Projekt „Aktivna i kvalitetna starost“ započeo je u lipnju 2020. i provodit će se do lipnja 2022. Nositelj projekta je Udruga „MI“ – Split, a partneri su: Gradovi Split, Solin i Kaštela te Udruga Sveti Jeronim, Gradsko društvo Crvenog križa Solin, Udruga maslinara Kaštela „Mastrinka“ te Udruga Vita PLUS – udruga za palijativnu skrb. Kroz projekt je planirano uključivanje 350 umirovljenika iz Splita, Solina, Kaštela i Podstrane.
Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.918.089,61 kuna, bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda i iz državnog proračuna.  #umkmastrinka #projekti #aktivnaikvalitetnastarost

ODRŽANA RADIONICA O PROMJENI SORTNE STRUKTURE I CIJEPLJENJU MASLINA

Dr. sc. Tatjana Klepo, dopredsjednica Udruge maslinara Kaštela „Mastrinka“ održala je radionicu na temu „Promjena sortne strukture i cijepljenje maslina“ namijenjenu umirovljenicima i ostalim zainteresiranima. Radionica je održana u petak 16. travnja u masliniku Uljare Alfirević u Kaštel Sućurcu, uz poštivanje epidemioloških mjera. Radionica je dio Tečaja maslinarstva kojeg Udruga maslinara Kaštela „Mastrinka“ provodi u sklopu projekta „Aktivna i kvalitetna starost“ na kojem je jedan od partnera.

Sudionici su imali priliku naučiti koje su glavne sortne razlike, kako se identificiraju, kako se dijele sorte te kakvo je stanje u Hrvatskoj. Najzastupljenija sorta maslina u Republici Hrvatskoj je Oblica, a osim nje predstavljene su i najkarakterističnije sorte po područjima poput Levantinke koja prevladava u srednjoj i južnoj Dalmaciji, a posebno na otoku Šolti, Lastovke koja je uvelike prisutna na Korčuli, Istarske bjelice popularnoj u Istri, na Kvarneru, ali i u unutrašnjosti Dalmacije i druge. Dr. sc. Klepo naglasila je da je promjena sortimenta u nasadu dugotrajan proces i da je za uspješan rod u nasadu potrebno odabrati kvalitetne oprašivače te da se navrtanje (cijepljenje) obavlja najčešće tijekom proljeća – od travnja do svibnja – ili na jesen. Objasnila je važnost kompatibilnosti podloge i plemke te je upoznala prisutne s mogućim problemima tijekom srastanja kao i s različitim načinima spajanja plemke i podloge (cijepljenje). U sklopu praktičnog dijela dr. sc. Klepo demonstrirala je precijepljivanje Levantinke na Oblicu i na Ascolanu Teneru, a sudionici su na opće zadovoljstvo imali priliku i sami se okušati u cijepljenju.
Ovo je treća tema obrađena u sklopu Tečaja maslinarstva. Na prvim dvjema bilo je govora o rezidbi i ishrani maslina, a preostaje još radionica o „Najznačajnijim bolestima i štetnicima masline“.

Projekt „Aktivna i kvalitetna starost“ započeo je u lipnju 2020. i provodit će se do lipnja 2022. Nositelj projekta je: „Udruga „MI“ – Split, a partneri su: Gradovi Split, Solin i Kaštela te Udruga Sveti Jeronim, Gradsko društvo Crvenog križa Solin, Udruga maslinara Kaštela „Mastrinka“ te Udruga Vita PLUS – udruga za palijativnu skrb. Kroz projekt je planirano uključivanje 350 umirovljenika iz Splita, Solina, Kaštela i Podstrane.
Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.918.089,61 kuna, bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda (85%) i iz državnog proračuna (15%).

Foto: PSG

#umkmastrinka #projekti #aktivnaikvalitetnastarost
... See MoreSee Less

ODRŽANA RADIONICA O PROMJENI SORTNE STRUKTURE I CIJEPLJENJU MASLINA  Dr. sc. Tatjana Klepo, dopredsjednica Udruge maslinara Kaštela „Mastrinka“ održala je radionicu na temu „Promjena sortne strukture i cijepljenje maslina“ namijenjenu umirovljenicima i ostalim zainteresiranima. Radionica je održana u petak 16. travnja u masliniku Uljare Alfirević u Kaštel Sućurcu, uz poštivanje epidemioloških mjera. Radionica je dio Tečaja maslinarstva kojeg Udruga maslinara Kaštela „Mastrinka“ provodi u sklopu projekta „Aktivna i kvalitetna starost“ na kojem je jedan od partnera.  Sudionici su imali priliku naučiti koje su glavne sortne razlike, kako se identificiraju, kako se dijele sorte te kakvo je stanje u Hrvatskoj. Najzastupljenija sorta maslina u Republici Hrvatskoj je Oblica, a osim nje predstavljene su i najkarakterističnije sorte po područjima poput Levantinke koja prevladava u srednjoj i južnoj Dalmaciji, a posebno na otoku Šolti, Lastovke koja je uvelike prisutna na Korčuli, Istarske bjelice popularnoj u Istri, na Kvarneru, ali i u unutrašnjosti Dalmacije i druge. Dr. sc. Klepo naglasila je da je promjena sortimenta u nasadu dugotrajan proces i da je za uspješan rod u nasadu potrebno odabrati kvalitetne oprašivače te da se navrtanje (cijepljenje) obavlja najčešće tijekom proljeća – od travnja do svibnja – ili na jesen. Objasnila je važnost kompatibilnosti podloge i plemke te je upoznala prisutne s mogućim problemima tijekom srastanja kao i s različitim načinima spajanja plemke i podloge (cijepljenje). U sklopu praktičnog dijela dr. sc. Klepo demonstrirala je precijepljivanje Levantinke na Oblicu i na Ascolanu Teneru, a sudionici su na opće zadovoljstvo imali priliku i sami se okušati u cijepljenju.
Ovo je treća tema obrađena u sklopu Tečaja maslinarstva. Na prvim dvjema bilo je govora o rezidbi i ishrani maslina, a preostaje još radionica o „Najznačajnijim bolestima i štetnicima masline“.  Projekt „Aktivna i kvalitetna starost“ započeo je u lipnju 2020. i provodit će se do lipnja 2022. Nositelj projekta je: „Udruga „MI“ – Split, a partneri su: Gradovi Split, Solin i Kaštela te Udruga Sveti Jeronim, Gradsko društvo Crvenog križa Solin, Udruga maslinara Kaštela „Mastrinka“ te Udruga Vita PLUS – udruga za palijativnu skrb. Kroz projekt je planirano uključivanje 350 umirovljenika iz Splita, Solina, Kaštela i Podstrane.
Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.918.089,61 kuna, bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda (85%) i iz državnog proračuna (15%).  Foto: PSG  #umkmastrinka #projekti #aktivnaikvalitetnastarost

KULINARSKA RADIONICA - TOPLA POVRTNA PREDJELA

Udruga maslinara Kaštela „Mastrinka“ u sklopu projekta „Aktivna i kvalitetna starost“ održala je kulinarsku radionicu na temu “Topla povrtna predjela” pod vodstvom koga Tomislava Zoke. Radionica je održana u petak, 19. ožujka u Dvorcu Rušinac u Kaštel Lukšiću kao dio Tečaja kulinarstva namijenjenog umirovljenicima, uz poštivanje epidemioloških mjera.
Kogo Tomislav Zoko sudionicima je demonstrirao pripremu Brusketa od povrća, Toplog povrtnog trisa koji je uključivao: njoke od cikle u umaku od mrkve i graška, domaće pljukance s motarom, crnim i zelenim maslinama, kaparima, cherry rajčicama i rikulom i rižot od šparoga i šampinjona. Kao dodatak povrtnim jelima pripremljen je i Sladoled od sira. Sudionici su imali priliku postaviti pitanja i konzultirati se s profesionalnim kuharom oko pripreme navedenih jela, ali i naučiti neke trikove prilikom pripreme namirnica za kuhanje.

𝘗𝘳𝘰𝘫𝘦𝘬𝘵 „𝘈𝘬𝘵𝘪𝘷𝘯𝘢 𝘪 𝘬𝘷𝘢𝘭𝘪𝘵𝘦𝘵𝘯𝘢 𝘴𝘵𝘢𝘳𝘰𝘴𝘵“ 𝘻𝘢𝘱𝘰𝘤̌𝘦𝘰 𝘫𝘦 𝘶 𝘭𝘪𝘱𝘯𝘫𝘶 2020. 𝘪 𝘱𝘳𝘰𝘷𝘰𝘥𝘪𝘵 𝘤́𝘦 𝘴𝘦 𝘥𝘰 𝘭𝘪𝘱𝘯𝘫𝘢 2022. 𝘕𝘰𝘴𝘪𝘵𝘦𝘭𝘫 𝘱𝘳𝘰𝘫𝘦𝘬𝘵𝘢 𝘫𝘦: 𝘜𝘥𝘳𝘶𝘨𝘦 „𝘔𝘐“- 𝘚𝘱𝘭𝘪𝘵 𝘥𝘰𝘬 𝘴𝘶 𝘱𝘢𝘳𝘵𝘯𝘦𝘳𝘪: 𝘎𝘳𝘢𝘥𝘰𝘷𝘪 𝘚𝘱𝘭𝘪𝘵, 𝘚𝘰𝘭𝘪𝘯 𝘪 𝘒𝘢𝘴̌𝘵𝘦𝘭𝘢 𝘵𝘦 𝘶𝘥𝘳𝘶𝘨𝘦 𝘚𝘷𝘦𝘵𝘪 𝘑𝘦𝘳𝘰𝘯𝘪𝘮, 𝘎𝘳𝘢𝘥𝘴𝘬𝘰 𝘥𝘳𝘶𝘴̌𝘵𝘷𝘰 𝘊𝘳𝘷𝘦𝘯𝘰𝘨 𝘬𝘳𝘪𝘻̌𝘢 𝘚𝘰𝘭𝘪𝘯, 𝘜𝘥𝘳𝘶𝘨𝘢 𝘮𝘢𝘴𝘭𝘪𝘯𝘢𝘳𝘢 𝘒𝘢𝘴̌𝘵𝘦𝘭𝘢 𝘔𝘢𝘴𝘵𝘳𝘪𝘯𝘬𝘢 𝘵𝘦 𝘶𝘥𝘳𝘶𝘨𝘢 𝘝𝘪𝘵𝘢 𝘱𝘭𝘶𝘴- 𝘶𝘥𝘳𝘶𝘨𝘢 𝘻𝘢 𝘱𝘢𝘭𝘪𝘫𝘢𝘵𝘪𝘷𝘯𝘶 𝘴𝘬𝘳𝘣. 𝘒𝘳𝘰𝘻 𝘱𝘳𝘰𝘫𝘦𝘬𝘵 𝘫𝘦 𝘱𝘭𝘢𝘯𝘪𝘳𝘢𝘯𝘰 𝘶𝘬𝘭𝘫𝘶𝘤̌𝘪𝘷𝘢𝘯𝘫𝘦 350 𝘶𝘮𝘪𝘳𝘰𝘷𝘭𝘫𝘦𝘯𝘪𝘬𝘢 𝘪𝘻 𝘚𝘱𝘭𝘪𝘵𝘢, 𝘚𝘰𝘭𝘪𝘯𝘢, 𝘒𝘢𝘴̌𝘵𝘦𝘭𝘢 𝘪 𝘗𝘰𝘥𝘴𝘵𝘳𝘢𝘯𝘦.
𝘜𝘬𝘶𝘱𝘯𝘢 𝘷𝘳𝘪𝘫𝘦𝘥𝘯𝘰𝘴𝘵 𝘱𝘳𝘰𝘫𝘦𝘬𝘵𝘢 𝘪𝘻𝘯𝘰𝘴𝘪 1.918.089,61 𝘬𝘶𝘯𝘢, 𝘣𝘦𝘴𝘱𝘰𝘷𝘳𝘢𝘵𝘯𝘢 𝘴𝘳𝘦𝘥𝘴𝘵𝘷𝘢 𝘰𝘴𝘪𝘨𝘶𝘳𝘢𝘯𝘢 𝘴𝘶 𝘪𝘻 𝘌𝘶𝘳𝘰𝘱𝘴𝘬𝘰𝘨 𝘴𝘰𝘤𝘪𝘫𝘢𝘭𝘯𝘰𝘨 𝘧𝘰𝘯𝘥𝘢 (85 𝘱𝘰𝘴𝘵𝘰) 𝘪 𝘪𝘻 𝘥𝘳𝘻̌𝘢𝘷𝘯𝘰𝘨 𝘱𝘳𝘰𝘳𝘢𝘤̌𝘶𝘯𝘢 (15 𝘱𝘰𝘴𝘵𝘰).

Foto: ©PSG

#umkmastrinka #projekti #aktivnaikvalitetnastarost
... See MoreSee Less

KULINARSKA RADIONICA - TOPLA POVRTNA PREDJELA  Udruga maslinara Kaštela „Mastrinka“ u sklopu projekta „Aktivna i kvalitetna starost“ održala je kulinarsku radionicu na temu “Topla povrtna predjela” pod vodstvom koga Tomislava Zoke. Radionica je održana u petak, 19. ožujka u Dvorcu Rušinac u Kaštel Lukšiću kao dio Tečaja kulinarstva namijenjenog umirovljenicima, uz poštivanje epidemioloških mjera. 
Kogo Tomislav Zoko sudionicima je demonstrirao  pripremu Brusketa od povrća, Toplog povrtnog trisa koji je uključivao: njoke od cikle u umaku od mrkve i graška, domaće pljukance s motarom, crnim i zelenim maslinama, kaparima, cherry rajčicama i rikulom i rižot od šparoga i šampinjona. Kao dodatak povrtnim jelima pripremljen je i Sladoled od sira. Sudionici su imali priliku postaviti pitanja i konzultirati se s profesionalnim kuharom oko pripreme navedenih jela, ali i naučiti neke trikove prilikom pripreme namirnica za kuhanje.  𝘗𝘳𝘰𝘫𝘦𝘬𝘵 „𝘈𝘬𝘵𝘪𝘷𝘯𝘢 𝘪 𝘬𝘷𝘢𝘭𝘪𝘵𝘦𝘵𝘯𝘢 𝘴𝘵𝘢𝘳𝘰𝘴𝘵“ 𝘻𝘢𝘱𝘰𝘤̌𝘦𝘰 𝘫𝘦 𝘶 𝘭𝘪𝘱𝘯𝘫𝘶 2020. 𝘪 𝘱𝘳𝘰𝘷𝘰𝘥𝘪𝘵 𝘤́𝘦 𝘴𝘦 𝘥𝘰 𝘭𝘪𝘱𝘯𝘫𝘢 2022. 𝘕𝘰𝘴𝘪𝘵𝘦𝘭𝘫 𝘱𝘳𝘰𝘫𝘦𝘬𝘵𝘢 𝘫𝘦: 𝘜𝘥𝘳𝘶𝘨𝘦 „𝘔𝘐“- 𝘚𝘱𝘭𝘪𝘵 𝘥𝘰𝘬 𝘴𝘶 𝘱𝘢𝘳𝘵𝘯𝘦𝘳𝘪: 𝘎𝘳𝘢𝘥𝘰𝘷𝘪 𝘚𝘱𝘭𝘪𝘵, 𝘚𝘰𝘭𝘪𝘯 𝘪 𝘒𝘢𝘴̌𝘵𝘦𝘭𝘢 𝘵𝘦 𝘶𝘥𝘳𝘶𝘨𝘦 𝘚𝘷𝘦𝘵𝘪 𝘑𝘦𝘳𝘰𝘯𝘪𝘮, 𝘎𝘳𝘢𝘥𝘴𝘬𝘰 𝘥𝘳𝘶𝘴̌𝘵𝘷𝘰 𝘊𝘳𝘷𝘦𝘯𝘰𝘨 𝘬𝘳𝘪𝘻̌𝘢 𝘚𝘰𝘭𝘪𝘯, 𝘜𝘥𝘳𝘶𝘨𝘢 𝘮𝘢𝘴𝘭𝘪𝘯𝘢𝘳𝘢 𝘒𝘢𝘴̌𝘵𝘦𝘭𝘢 𝘔𝘢𝘴𝘵𝘳𝘪𝘯𝘬𝘢 𝘵𝘦 𝘶𝘥𝘳𝘶𝘨𝘢 𝘝𝘪𝘵𝘢 𝘱𝘭𝘶𝘴- 𝘶𝘥𝘳𝘶𝘨𝘢 𝘻𝘢 𝘱𝘢𝘭𝘪𝘫𝘢𝘵𝘪𝘷𝘯𝘶 𝘴𝘬𝘳𝘣. 𝘒𝘳𝘰𝘻 𝘱𝘳𝘰𝘫𝘦𝘬𝘵 𝘫𝘦 𝘱𝘭𝘢𝘯𝘪𝘳𝘢𝘯𝘰 𝘶𝘬𝘭𝘫𝘶𝘤̌𝘪𝘷𝘢𝘯𝘫𝘦 350 𝘶𝘮𝘪𝘳𝘰𝘷𝘭𝘫𝘦𝘯𝘪𝘬𝘢 𝘪𝘻 𝘚𝘱𝘭𝘪𝘵𝘢, 𝘚𝘰𝘭𝘪𝘯𝘢, 𝘒𝘢𝘴̌𝘵𝘦𝘭𝘢 𝘪 𝘗𝘰𝘥𝘴𝘵𝘳𝘢𝘯𝘦.
𝘜𝘬𝘶𝘱𝘯𝘢 𝘷𝘳𝘪𝘫𝘦𝘥𝘯𝘰𝘴𝘵 𝘱𝘳𝘰𝘫𝘦𝘬𝘵𝘢 𝘪𝘻𝘯𝘰𝘴𝘪 1.918.089,61 𝘬𝘶𝘯𝘢, 𝘣𝘦𝘴𝘱𝘰𝘷𝘳𝘢𝘵𝘯𝘢 𝘴𝘳𝘦𝘥𝘴𝘵𝘷𝘢 𝘰𝘴𝘪𝘨𝘶𝘳𝘢𝘯𝘢 𝘴𝘶 𝘪𝘻 𝘌𝘶𝘳𝘰𝘱𝘴𝘬𝘰𝘨 𝘴𝘰𝘤𝘪𝘫𝘢𝘭𝘯𝘰𝘨 𝘧𝘰𝘯𝘥𝘢 (85 𝘱𝘰𝘴𝘵𝘰) 𝘪 𝘪𝘻 𝘥𝘳𝘻̌𝘢𝘷𝘯𝘰𝘨 𝘱𝘳𝘰𝘳𝘢𝘤̌𝘶𝘯𝘢 (15 𝘱𝘰𝘴𝘵𝘰).  Foto: ©PSG  #umkmastrinka #projekti #aktivnaikvalitetnastarost

𝐎𝐁𝐀𝐕𝐈𝐉𝐄𝐒𝐓

Radionica pripreme hladnih ribljih predjela koja se trebala održati u srijedu 17. ožujka odgađa se, o čemu su prijavljeni korisnici već obaviješteni. O novom terminu obavijestit ćemo sve zainteresirane na vrijeme.
Radionica pripreme toplih povrtnih predjela održat će se prema planu u petak, 19. ožujka, a radionica rezidbe u sklopu Tečaja maslinarstva održat će se u subotu 20. ožujka prema planu, osim u slučaju vremenskih neprilika. Tečajevi se provode u sklopu projekta „Aktivna i kvalitetna starost“ na kojem je UMK Mastrinka jedan od partnera.

#projekti #aktivnaikvalitetnastarost #umkmastrinka
... See MoreSee Less

𝐎𝐁𝐀𝐕𝐈𝐉𝐄𝐒𝐓  Radionica pripreme hladnih ribljih predjela koja se trebala održati u srijedu 17. ožujka odgađa se, o čemu su prijavljeni korisnici već obaviješteni. O novom terminu obavijestit ćemo sve zainteresirane na vrijeme.
Radionica pripreme toplih povrtnih predjela održat će se prema planu u petak, 19. ožujka, a radionica rezidbe u sklopu Tečaja maslinarstva održat će se u subotu 20. ožujka prema planu, osim u slučaju vremenskih neprilika. Tečajevi se provode u sklopu projekta „Aktivna i kvalitetna starost“ na kojem je UMK Mastrinka jedan od partnera.  #projekti #aktivnaikvalitetnastarost #umkmastrinka

𝐏𝐎𝐙𝐈𝐕 𝐍𝐀 𝐓𝐄𝐂̌𝐀𝐉 𝐌𝐀𝐒𝐋𝐈𝐍𝐀𝐑𝐒𝐓𝐕𝐀 𝐈 𝐓𝐄𝐂̌𝐀𝐉 𝐊𝐔𝐇𝐀𝐍𝐉𝐀 𝐔 𝐎𝐑𝐆𝐀𝐍𝐈𝐙𝐀𝐂𝐈𝐉𝐈 𝐔𝐃𝐑𝐔𝐆𝐄 𝐌𝐀𝐒𝐋𝐈𝐍𝐀𝐑𝐀 𝐊𝐀𝐒̌𝐓𝐄𝐋𝐀 𝐌𝐀𝐒𝐓𝐑𝐈𝐍𝐊𝐀

Udruga maslinara Kaštela Mastrinka u sklopu projekta „Aktivna i kvalitetna starost“ u ožujku organizira 𝐓𝐞𝐜̌𝐚𝐣 𝐦𝐚𝐬𝐥𝐢𝐧𝐚𝐫𝐬𝐭𝐯𝐚 i 𝐓𝐞𝐜̌𝐚𝐣 𝐤𝐮𝐡𝐚𝐧𝐣𝐚 𝐳𝐚 𝐮𝐦𝐢𝐫𝐨𝐯𝐥𝐣𝐞𝐧𝐢𝐤𝐞 na području Kaštela.

Prva tema u sklopu Tečaja maslinarstva bit će „𝐑𝐞𝐳𝐢𝐝𝐛𝐚 𝐦𝐚𝐬𝐥𝐢𝐧𝐚“, a predavanje i radionica održat će se u subotu, 𝟐𝟎. 𝐨𝐳̌𝐮𝐣𝐤𝐚 uz stručno vodstvo 𝐝𝐫. 𝐬𝐜. 𝐓𝐚𝐭𝐣𝐚𝐧𝐞 𝐊𝐥𝐞𝐩𝐨 u masliniku u Planom na adresi Put Karanušića 4a, s početkom u 9 sati.
Cilj edukacije je naučiti polaznike razlikovati različite tipove grana i prepoznati koje tehnike rezidbe primijeniti za obnovu oštećenih stabala, formiranje krošnje, rezidbu rodnih stabala te pomoću kojeg alata. U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta moguća je promjena termina.
Rezidba je jedan od najvažnijih agrotehničkih zahvata koji se provodi u masliniku. Pravovremena i pravilna rezidba prilagođena određenom sustavu uzgoja, terenu i ostalim čimbenicima, ključna je za uspješno gospodarenje maslinikom.

Prve radionice u sklopu 𝐓𝐞𝐜̌𝐚𝐣𝐚 𝐤𝐮𝐡𝐚𝐧𝐣𝐚 trebale bi se održati u dvorcu Rušinac u Kaštel Lukšiću 𝟏𝟕. 𝐢 𝟏𝟗. 𝐨𝐳̌𝐮𝐣𝐤𝐚 ukoliko epidemiološke mjere to dopuste. Radionice će voditi 𝐜𝐡𝐞𝐟 𝐓𝐨𝐦𝐢𝐬𝐥𝐚𝐯 𝐙𝐨𝐤𝐨.
Svrha radionica je polaznicima omogućiti da uz profesionalnog kuhara pripremaju razne delicije i na taj način usvoje znanja za pravilan odabir i kombinacije namirnica. Naglasak će biti na jelima sa zdravim autohtonim namirnicama Dalmacije.
U prvom terminu sudionici će kroz interaktivno predavanje i praktičan rad sudjelovati u pripremi 𝐫𝐢𝐛𝐥𝐣𝐢𝐡 𝐡𝐥𝐚𝐝𝐧𝐢𝐡 𝐩𝐫𝐞𝐝𝐣𝐞𝐥𝐚, a u drugom terminu 𝐩𝐨𝐯𝐫𝐭𝐧𝐢𝐡 𝐭𝐨𝐩𝐥𝐢𝐡 𝐩𝐫𝐞𝐝𝐣𝐞𝐥𝐚.

Broj sudionika je ograničen te je 𝐩𝐨𝐭𝐫𝐞𝐛𝐧𝐨 𝐮𝐧𝐚𝐩𝐫𝐢𝐣𝐞𝐝 𝐬𝐞 𝐩𝐫𝐢𝐣𝐚𝐯𝐢𝐭𝐢 𝐳𝐚 𝐬𝐮𝐝𝐣𝐞𝐥𝐨𝐯𝐚𝐧𝐣𝐞 na broj 095/851-5482 ili na mail mastrinka@mastrinka.hr . Sudjelovanje je besplatno no potrebno je priložiti kopiju osobne iskaznice i presliku rješenja o mirovini odnosno odrezak od mirovine.

𝘗𝘳𝘰𝘫𝘦𝘬𝘵 „𝘈𝘬𝘵𝘪𝘷𝘯𝘢 𝘪 𝘬𝘷𝘢𝘭𝘪𝘵𝘦𝘵𝘯𝘢 𝘴𝘵𝘢𝘳𝘰𝘴𝘵“ 𝘻𝘢𝘱𝘰𝘤̌𝘦𝘰 𝘫𝘦 𝘶 𝘭𝘪𝘱𝘯𝘫𝘶 2020. 𝘪 𝘱𝘳𝘰𝘷𝘰𝘥𝘪𝘵 𝘤́𝘦 𝘴𝘦 𝘥𝘰 𝘭𝘪𝘱𝘯𝘫𝘢 2022. 𝘕𝘰𝘴𝘪𝘵𝘦𝘭𝘫 𝘱𝘳𝘰𝘫𝘦𝘬𝘵𝘢 𝘫𝘦: 𝘜𝘥𝘳𝘶𝘨𝘦 „𝘔𝘐“- 𝘚𝘱𝘭𝘪𝘵 𝘥𝘰𝘬 𝘴𝘶 𝘱𝘢𝘳𝘵𝘯𝘦𝘳𝘪: 𝘎𝘳𝘢𝘥𝘰𝘷𝘪 𝘚𝘱𝘭𝘪𝘵, 𝘚𝘰𝘭𝘪𝘯 𝘪 𝘒𝘢𝘴̌𝘵𝘦𝘭𝘢 𝘵𝘦 𝘶𝘥𝘳𝘶𝘨𝘦 𝘚𝘷𝘦𝘵𝘪 𝘑𝘦𝘳𝘰𝘯𝘪𝘮, 𝘎𝘳𝘢𝘥𝘴𝘬𝘰 𝘥𝘳𝘶𝘴̌𝘵𝘷𝘰 𝘊𝘳𝘷𝘦𝘯𝘰𝘨 𝘬𝘳𝘪𝘻̌𝘢 𝘚𝘰𝘭𝘪𝘯, 𝘜𝘥𝘳𝘶𝘨𝘢 𝘮𝘢𝘴𝘭𝘪𝘯𝘢𝘳𝘢 𝘒𝘢𝘴̌𝘵𝘦𝘭𝘢 𝘔𝘢𝘴𝘵𝘳𝘪𝘯𝘬𝘢 𝘵𝘦 𝘶𝘥𝘳𝘶𝘨𝘢 𝘝𝘪𝘵𝘢 𝘱𝘭𝘶𝘴- 𝘶𝘥𝘳𝘶𝘨𝘢 𝘻𝘢 𝘱𝘢𝘭𝘪𝘫𝘢𝘵𝘪𝘷𝘯𝘶 𝘴𝘬𝘳𝘣. 𝘒𝘳𝘰𝘻 𝘱𝘳𝘰𝘫𝘦𝘬𝘵 𝘫𝘦 𝘱𝘭𝘢𝘯𝘪𝘳𝘢𝘯𝘰 𝘶𝘬𝘭𝘫𝘶𝘤̌𝘪𝘷𝘢𝘯𝘫𝘦 350 𝘶𝘮𝘪𝘳𝘰𝘷𝘭𝘫𝘦𝘯𝘪𝘬𝘢 𝘪𝘻 𝘚𝘱𝘭𝘪𝘵𝘢, 𝘚𝘰𝘭𝘪𝘯𝘢, 𝘒𝘢𝘴̌𝘵𝘦𝘭𝘢 𝘪 𝘗𝘰𝘥𝘴𝘵𝘳𝘢𝘯𝘦.
𝘜𝘬𝘶𝘱𝘯𝘢 𝘷𝘳𝘪𝘫𝘦𝘥𝘯𝘰𝘴𝘵 𝘱𝘳𝘰𝘫𝘦𝘬𝘵𝘢 𝘪𝘻𝘯𝘰𝘴𝘪 1.918.089,61 𝘬𝘶𝘯𝘢, 𝘣𝘦𝘴𝘱𝘰𝘷𝘳𝘢𝘵𝘯𝘢 𝘴𝘳𝘦𝘥𝘴𝘵𝘷𝘢 𝘰𝘴𝘪𝘨𝘶𝘳𝘢𝘯𝘢 𝘴𝘶 𝘪𝘻 𝘌𝘶𝘳𝘰𝘱𝘴𝘬𝘰𝘨 𝘴𝘰𝘤𝘪𝘫𝘢𝘭𝘯𝘰𝘨 𝘧𝘰𝘯𝘥𝘢 (85 𝘱𝘰𝘴𝘵𝘰) 𝘪 𝘪𝘻 𝘥𝘳𝘻̌𝘢𝘷𝘯𝘰𝘨 𝘱𝘳𝘰𝘳𝘢𝘤̌𝘶𝘯𝘢 (15 𝘱𝘰𝘴𝘵𝘰).

#projekti #aktivnaikvalitetnastarost #umkmastrinka #maslinarstvo
... See MoreSee Less

𝐏𝐎𝐙𝐈𝐕 𝐍𝐀 𝐓𝐄𝐂̌𝐀𝐉 𝐌𝐀𝐒𝐋𝐈𝐍𝐀𝐑𝐒𝐓𝐕𝐀 𝐈 𝐓𝐄𝐂̌𝐀𝐉 𝐊𝐔𝐇𝐀𝐍𝐉𝐀 𝐔 𝐎𝐑𝐆𝐀𝐍𝐈𝐙𝐀𝐂𝐈𝐉𝐈 𝐔𝐃𝐑𝐔𝐆𝐄 𝐌𝐀𝐒𝐋𝐈𝐍𝐀𝐑𝐀 𝐊𝐀𝐒̌𝐓𝐄𝐋𝐀 𝐌𝐀𝐒𝐓𝐑𝐈𝐍𝐊𝐀  Udruga maslinara Kaštela Mastrinka u sklopu projekta „Aktivna i kvalitetna starost“ u ožujku organizira 𝐓𝐞𝐜̌𝐚𝐣 𝐦𝐚𝐬𝐥𝐢𝐧𝐚𝐫𝐬𝐭𝐯𝐚 i 𝐓𝐞𝐜̌𝐚𝐣 𝐤𝐮𝐡𝐚𝐧𝐣𝐚 𝐳𝐚 𝐮𝐦𝐢𝐫𝐨𝐯𝐥𝐣𝐞𝐧𝐢𝐤𝐞 na području Kaštela.  Prva tema u sklopu Tečaja maslinarstva bit će „𝐑𝐞𝐳𝐢𝐝𝐛𝐚 𝐦𝐚𝐬𝐥𝐢𝐧𝐚“, a predavanje i radionica održat će se u subotu, 𝟐𝟎. 𝐨𝐳̌𝐮𝐣𝐤𝐚 uz stručno vodstvo 𝐝𝐫. 𝐬𝐜. 𝐓𝐚𝐭𝐣𝐚𝐧𝐞 𝐊𝐥𝐞𝐩𝐨 u masliniku u Planom na adresi Put Karanušića 4a, s početkom u 9 sati. 
Cilj edukacije je naučiti polaznike razlikovati različite tipove grana i prepoznati koje tehnike rezidbe primijeniti za obnovu oštećenih stabala, formiranje krošnje, rezidbu rodnih stabala te pomoću kojeg alata. U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta moguća je promjena termina.
Rezidba je jedan od najvažnijih agrotehničkih zahvata koji se provodi u masliniku. Pravovremena i pravilna rezidba prilagođena određenom sustavu uzgoja, terenu i ostalim čimbenicima, ključna je za uspješno gospodarenje maslinikom.  Prve radionice u sklopu 𝐓𝐞𝐜̌𝐚𝐣𝐚 𝐤𝐮𝐡𝐚𝐧𝐣𝐚 trebale bi se održati u dvorcu Rušinac u Kaštel Lukšiću 𝟏𝟕. 𝐢 𝟏𝟗. 𝐨𝐳̌𝐮𝐣𝐤𝐚 ukoliko epidemiološke mjere to dopuste. Radionice će voditi 𝐜𝐡𝐞𝐟 𝐓𝐨𝐦𝐢𝐬𝐥𝐚𝐯 𝐙𝐨𝐤𝐨. 
Svrha radionica je polaznicima omogućiti da uz profesionalnog kuhara pripremaju razne delicije i na taj način usvoje znanja za pravilan odabir i kombinacije namirnica. Naglasak će biti na jelima sa zdravim autohtonim namirnicama Dalmacije. 
U prvom terminu sudionici će kroz interaktivno predavanje i praktičan rad sudjelovati u pripremi 𝐫𝐢𝐛𝐥𝐣𝐢𝐡 𝐡𝐥𝐚𝐝𝐧𝐢𝐡 𝐩𝐫𝐞𝐝𝐣𝐞𝐥𝐚, a u drugom terminu 𝐩𝐨𝐯𝐫𝐭𝐧𝐢𝐡 𝐭𝐨𝐩𝐥𝐢𝐡 𝐩𝐫𝐞𝐝𝐣𝐞𝐥𝐚.  Broj sudionika je ograničen te je 𝐩𝐨𝐭𝐫𝐞𝐛𝐧𝐨 𝐮𝐧𝐚𝐩𝐫𝐢𝐣𝐞𝐝 𝐬𝐞 𝐩𝐫𝐢𝐣𝐚𝐯𝐢𝐭𝐢 𝐳𝐚 𝐬𝐮𝐝𝐣𝐞𝐥𝐨𝐯𝐚𝐧𝐣𝐞 na broj 095/851-5482 ili na mail mastrinka@mastrinka.hr . Sudjelovanje je besplatno no potrebno je priložiti kopiju osobne iskaznice i presliku rješenja o mirovini odnosno odrezak od mirovine.  𝘗𝘳𝘰𝘫𝘦𝘬𝘵 „𝘈𝘬𝘵𝘪𝘷𝘯𝘢 𝘪 𝘬𝘷𝘢𝘭𝘪𝘵𝘦𝘵𝘯𝘢 𝘴𝘵𝘢𝘳𝘰𝘴𝘵“ 𝘻𝘢𝘱𝘰𝘤̌𝘦𝘰 𝘫𝘦 𝘶 𝘭𝘪𝘱𝘯𝘫𝘶 2020. 𝘪 𝘱𝘳𝘰𝘷𝘰𝘥𝘪𝘵 𝘤́𝘦 𝘴𝘦 𝘥𝘰 𝘭𝘪𝘱𝘯𝘫𝘢 2022. 𝘕𝘰𝘴𝘪𝘵𝘦𝘭𝘫 𝘱𝘳𝘰𝘫𝘦𝘬𝘵𝘢 𝘫𝘦: 𝘜𝘥𝘳𝘶𝘨𝘦 „𝘔𝘐“- 𝘚𝘱𝘭𝘪𝘵 𝘥𝘰𝘬 𝘴𝘶 𝘱𝘢𝘳𝘵𝘯𝘦𝘳𝘪: 𝘎𝘳𝘢𝘥𝘰𝘷𝘪 𝘚𝘱𝘭𝘪𝘵, 𝘚𝘰𝘭𝘪𝘯 𝘪 𝘒𝘢𝘴̌𝘵𝘦𝘭𝘢 𝘵𝘦 𝘶𝘥𝘳𝘶𝘨𝘦 𝘚𝘷𝘦𝘵𝘪 𝘑𝘦𝘳𝘰𝘯𝘪𝘮, 𝘎𝘳𝘢𝘥𝘴𝘬𝘰 𝘥𝘳𝘶𝘴̌𝘵𝘷𝘰 𝘊𝘳𝘷𝘦𝘯𝘰𝘨 𝘬𝘳𝘪𝘻̌𝘢 𝘚𝘰𝘭𝘪𝘯, 𝘜𝘥𝘳𝘶𝘨𝘢 𝘮𝘢𝘴𝘭𝘪𝘯𝘢𝘳𝘢 𝘒𝘢𝘴̌𝘵𝘦𝘭𝘢 𝘔𝘢𝘴𝘵𝘳𝘪𝘯𝘬𝘢 𝘵𝘦 𝘶𝘥𝘳𝘶𝘨𝘢 𝘝𝘪𝘵𝘢 𝘱𝘭𝘶𝘴- 𝘶𝘥𝘳𝘶𝘨𝘢 𝘻𝘢 𝘱𝘢𝘭𝘪𝘫𝘢𝘵𝘪𝘷𝘯𝘶 𝘴𝘬𝘳𝘣. 𝘒𝘳𝘰𝘻 𝘱𝘳𝘰𝘫𝘦𝘬𝘵 𝘫𝘦 𝘱𝘭𝘢𝘯𝘪𝘳𝘢𝘯𝘰 𝘶𝘬𝘭𝘫𝘶𝘤̌𝘪𝘷𝘢𝘯𝘫𝘦 350 𝘶𝘮𝘪𝘳𝘰𝘷𝘭𝘫𝘦𝘯𝘪𝘬𝘢 𝘪𝘻 𝘚𝘱𝘭𝘪𝘵𝘢, 𝘚𝘰𝘭𝘪𝘯𝘢, 𝘒𝘢𝘴̌𝘵𝘦𝘭𝘢 𝘪 𝘗𝘰𝘥𝘴𝘵𝘳𝘢𝘯𝘦.
𝘜𝘬𝘶𝘱𝘯𝘢 𝘷𝘳𝘪𝘫𝘦𝘥𝘯𝘰𝘴𝘵 𝘱𝘳𝘰𝘫𝘦𝘬𝘵𝘢 𝘪𝘻𝘯𝘰𝘴𝘪 1.918.089,61 𝘬𝘶𝘯𝘢, 𝘣𝘦𝘴𝘱𝘰𝘷𝘳𝘢𝘵𝘯𝘢 𝘴𝘳𝘦𝘥𝘴𝘵𝘷𝘢 𝘰𝘴𝘪𝘨𝘶𝘳𝘢𝘯𝘢 𝘴𝘶 𝘪𝘻 𝘌𝘶𝘳𝘰𝘱𝘴𝘬𝘰𝘨 𝘴𝘰𝘤𝘪𝘫𝘢𝘭𝘯𝘰𝘨 𝘧𝘰𝘯𝘥𝘢 (85 𝘱𝘰𝘴𝘵𝘰) 𝘪 𝘪𝘻 𝘥𝘳𝘻̌𝘢𝘷𝘯𝘰𝘨 𝘱𝘳𝘰𝘳𝘢𝘤̌𝘶𝘯𝘢 (15 𝘱𝘰𝘴𝘵𝘰).  #projekti #aktivnaikvalitetnastarost #umkmastrinka #maslinarstvo

𝐎𝐃𝐑𝐙̌𝐀𝐍𝐀 𝐑𝐄𝐃𝐎𝐕𝐍𝐀 𝐈𝐙𝐁𝐎𝐑𝐍𝐀 𝐒𝐊𝐔𝐏𝐒̌𝐓𝐈𝐍𝐀 𝐔𝐌𝐊 𝐌𝐀𝐒𝐓𝐑𝐈𝐍𝐊𝐀 𝐈 𝐏𝐑𝐄𝐃𝐒𝐓𝐀𝐕𝐋𝐉𝐀𝐍𝐉𝐄 𝐏𝐑𝐎𝐉𝐄𝐊𝐓𝐀 „𝐀𝐊𝐓𝐈𝐕𝐍𝐀 𝐈 𝐊𝐕𝐀𝐋𝐈𝐓𝐄𝐓𝐍𝐀 𝐒𝐓𝐀𝐑𝐎𝐒𝐓“

Redovna izborna skupština Udruge maslinara Kaštela „Mastrinka“ održana je u srijedu 10. veljače 2021. u dvorcu Rušinac uz poštivanje epidemioloških mjera. Usvojeni su Izvještaj o radu udruge za 2020. i financijski izvještaj koji su dostupni na internetskim stranicama udruge.

Novo vodstvo udruge čine Predsjednik Goran Pavlov, dopredsjednica dr. sc. Tatjana Klepo, tajnik Tihomir Pušnik, ostali članovi Upravnog odbora: Mate Barun, Ivan Burić, Vladimir Gotovac, Marin Kanajet, Srećko Katinac i Đivo Matana, a članovi Nadzornog odbora su: Izv. prof. dr. sc. Ivica Ljubenkov, dr. sc. Mira Radunić i Ratko Tomaš.

U 2020. godini Udruga je aktivno provodila četiri projekta: 1. Podršku klasterima i jačanje civilnog društva kroz umrežavanje, 2. ARISTOIL Living – LAB Hrvatska, 3. Aktivna i kvalitetna starost – partnerstvo s Udrugom „MI“ – Split, 4. Kreativno proljeće, organizirala je Noć mladog maslinovog ulja – Kaštela 2020. sa predavanjima, izložbama, degustacijom, provodila je Maslinske žurnate, redizajnirala i