ARISTOIL

ARISTOIL je međunarodni projekt sufinanciran iz programa Interreg MED, a provodio se u period od 2016. do 2019. godine te je u njemu sudjelovalo pet mediteranskh država, proizvođača ekstra djevičanskog maslinovog ulja: Španjolska, Italija, Grčka, Cipar i Hrvatska.

Koordinatorica projekta u Hrvatskoj bila je dr. sc. Tea Bilušić sa Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu, a jedan od partner na projektu bila je i Udruga maslinara Kaštela “Mastrinka” čiji su članovi također dali svoja ulja na analizu sadržaja fenola te su sudjelovali u edukacijskim radionicama za poboljšanje kvalitete maslinovog ulja kao i u aktivnostima tima proizvođača zainteresiranih za maslinovo ulje s pojačanim zdravstvenim učinkom.

Svrha projekta bila je utvrditi u kojoj mjeri analizirana maslinova ulja sadržavaju povećan udio fenola kako bi se mogla deklarirati kao proizvod s pozitivnim zdravstvenim učinkom na krvožilni sustav prema europskoj legislativi. Naime, fenolni spojevi u djevičanskom i ekstra djevičanskom ulju spadaju u sastojke maslinovog ulja koji su u njemu zastupljeni u maloj količini, ali se smatraju jednim od važnijih sastojaka finalnog proizvoda. Oni utječu na organoleptičke karakteristike (ekstra) djevičanskog maslinovog ulja, produljuju oksidacijsku stabilnost ulja i dugoročno ga štite od procesa kvarenja, a značajni su i sa nutritivnog stajališta s obzirom da su im dokazana brojna pozitivna svojstva na ljudsko zdravlje, prepoznata od strane Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) te uključena u EU regulativu 432/2012 koja opisuje zdravstvene tvrdnje vezane za konzumaciju komponenata hrane. Pozitivan učinak nastaje ukoliko se dnevno konzumira 5 mg fenola unutar dnevne količina ulja od 20 g.

U sklopu projekta analizirano je više od četiri tisuće ekstra djevičanskih maslinovih ulja pri čemu su hrvatska ulja pokazala najbolje zdravstvene karakteristike. Istraživanje je pokazalo da je maslinovo ulje s povećanim udjelom fenola funkcionalna hrana pa bi se trebalo moći bolje plasirati u prehrambenoj, ali i u farmaceutskoj industriji.

Analiza rezultata uzoraka prikupljenih tijekom 2017/2018 (više od 1200 uzoraka iz Španjolske te više od 3000 uzoraka iz ostalih zemalja koje su sudjelovale u projektu) omogućila je kreiranje deset glavnih smjernica koje se preporučuju kod proizvodnje ulja sa visokim sadržajem fenola što omogućuje isticanje tvrdnje o zdravstvenoj vrijednosti ulja. Smjernice se odnose na genetske, agronomske i tehničke čimbenike koji se u konačnici povezuju sa samim procesom ekstrakcije ulja.

Svakako je važno izdvojiti da „bilo kakva anomalija koja se dogodi prije, tijekom ili nakon berbe ima značajan učinak na sadržaj antioksidansa, a osobito na udio fenola. Očekivano, vrijeme tijekom perioda branja je ključan faktor po pitanju ovog kao i za osiguravanje kvalitete maslina. Zaštita ploda od nametnika i bolesti, optimalno vrijeme berbe određeno temeljem najpovoljnijeg indeksa zrelosti ploda, kao i dobra higijena te korištenje što nižih temperatura prilikom izolacije ulja, su tri glavna čimbenika u proizvodnji ekstra djevičanskog maslinovog ulja.”

Više informacija o projektu možete pronaći na službenim stranicama i u materijalima u nastavku:

Objave

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

𝐀𝐑𝐈𝐒𝐓𝐎𝐈𝐋 𝐒𝐀𝐒𝐓𝐀𝐍𝐀𝐊

Udruga maslinara Kaštela „Mastrinka“ je 20. siječnja 2020. zajedno sa predstavnicima Udruge maslinara „Zlatna Šoltanka“ i Udruge maslinara „Vela Luka“ prisustvovala organizacijskom sastanku u okviru ARISTOIL projekta sa ciljem uspostave nacionalne organizacije za promociju i provedbu istraživanja u području proizvodnje ekstra djevičanskog maslinovog ulja sa povećanom razinom polifenola.
Sastanak se održao u organizaciji Sveučilišta u Splitu, a sudionici su ujedno imali i priliku bolje se upoznati s projektom ARISTOIL. Riječ je o prvom sastanku na ovu temu, a cilj je uključenje nacionalne organizacije u međunarodni ARISTOIL klaster kojemu bi sjedište bilo u Ateni.
Više o rezultatima i aktivnostima u idućim objavama.

#aristoil #aristoillivinglab #projekti #umkmastrinka
... See MoreSee Less

𝐀𝐑𝐈𝐒𝐓𝐎𝐈𝐋 𝐒𝐀𝐒𝐓𝐀𝐍𝐀𝐊  Udruga maslinara Kaštela „Mastrinka“ je 20. siječnja 2020. zajedno sa predstavnicima Udruge maslinara „Zlatna Šoltanka“ i Udruge maslinara „Vela Luka“ prisustvovala organizacijskom sastanku u okviru ARISTOIL projekta sa ciljem uspostave nacionalne organizacije za promociju i provedbu istraživanja u području proizvodnje ekstra djevičanskog maslinovog ulja sa povećanom razinom polifenola.
Sastanak se održao u organizaciji Sveučilišta u Splitu, a sudionici su ujedno imali i priliku bolje se upoznati s projektom ARISTOIL. Riječ je o prvom sastanku na ovu temu, a cilj je uključenje nacionalne organizacije u međunarodni ARISTOIL klaster kojemu bi sjedište bilo u Ateni.
Više o rezultatima i aktivnostima u idućim objavama.  #aristoil #aristoillivinglab #projekti #umkmastrinka
Load more
Scroll Up